Kulinarna astrologia: co smakuje różnym znakom Zodiaku?
Nie da się ukryć, że jedzenie jest nieodłącznym elementem naszego codziennego życia. Jedni z nas jedzenie traktują jedynie jako obowiązek, inni z kolei uwielbiają ucztować i są prawdziwymi smakoszami. Zastanawiasz się, skąd wzięła się taka różnica w podejściu?
Okazuje się, że wiele może zależeć od znaku zodiaku. Poszczególnym znakom przypisane są nie tylko cechy charakteru, ale także podejście do jedzenia i preferencje kulinarne. Właśnie takimi sprawami zajmuje się kulinarna astrologia.
Kulinarna astrologia według znaku Zodiaku?
Który znak zodiaku uwielbia eksperymenty w kuchni? Który kocha ostre jedzenie?
Który znak jest prawdziwym ekspertem, jeśli chodzi o gotowanie? Jeśli chcesz poznać odpowiedzi na te oraz inne pytania, koniecznie czytaj dalej.
Kulinarna astrologia: Koziorożec
Osoby spod znaku Koziorożec są całkiem niezłymi kucharzami, jednak nie robią tego zbyt często. Najbardziej lubią tradycyjne potrawy i unikają udziwnień. Nie lubią eksperymentów w kuchni czy dodawania egzotycznych składników.
Koziorożce są sceptyczne wobec trendów żywieniowych czy wiadomości dotyczących prozdrowotnych właściwości różnych produktów. Nie przejmują się za bardzo swoim zdrowiem, jedzą to, co lubią i do czego są przyzwyczajone.
Nie stronią one również od fast foodów. Koziorożce mogą jeść w kółko te same potrawy. Często zostawiają po sobie bałagan w kuchni.
Kulinarna astrologia: Wodnik
Wodniki nie lubią sobie zaprzątać głowy jedzeniem, dlatego nie myślą o nim zbyt często. Zwykle przegryzają coś na szybko, aby tylko zaspokoić głód. Osoby spod znaku Wodnik lubią podążać własną ścieżką, dlatego lubią egzotyczne smaki i nietypowe połączenia.
Dużą wagę przywiązują do jakości składników. Wodniki lubią zdrowe produkty. Wiele osób spod tego znaku jest na diecie roślinnej. Wodniki zawsze zostawiają po sobie porządek w kuchni. Od razu myją naczynia i chowają wszelkie produkty do lodówki bądź szafki.
Kulinarna astrologia: Ryby
Osoby spod znaku Ryby uwielbiają gotować, a jedzenie to dla nich prawdziwa przyjemność. Uwielbiają jeść powoli i delektować się każdym kęsem.
Nie jedzą jednak zbyt dużych porcji i nie przepadają za tłustymi lub zbyt mocno przyprawionymi potrawami. Ryby muszą być jednak ostrożne, gdyż często zmagają się z problemami żołądkowymi.
Osoby spod tego znaku lubią próbować nowych rzeczy, dlatego często ulegają wpływom otoczenia. Ryby uwielbiają także smaki z dzieciństwa, dlatego chętnie wracają do swoich ulubionych dań z młodzieńczych lat.
Kulinarna astrologia: Baran
Osoby spod znaku Baran uwielbiają mocne i wyraziste smaki, dlatego chętnie próbują pikantnych dań. Nie przepadają za mdłymi i nudnymi połączeniami.
Często próbują nowych potraw, jednak lubią także wracać do sprawdzonych dań. Ostrożnie wybierają składniki, gdyż liczy się dla nich świeżość i jakość. Zodiakalne Barany są niezłymi kucharzami, jednak nie są największymi miłośnikami gotowania.
Wolą zjeść na mieście lub wybrać się na obiad do przyjaciół. W trakcie jedzenia lubią rozsiąść się wygodnie i delektować się posiłkiem.
Kulinarna astrologia: Byk
Zodiakalne Byki należą do prawdziwych smakoszy. Uwielbiają jeść dużo, dlatego podczas wizyty w restauracji często muszą zapłacić duży rachunek.
Osoby spod znaku zodiaku Byk najbardziej lubią tradycyjne potrawy. Czasami próbują nowych smaków czy połączeń, jednak na ogół są wierne swoim ulubionymi daniom.
Byki przywiązują dużą wagę do estetyki, dlatego zawsze starają się, aby ich dania prezentowały się w atrakcyjny sposób. Bardzo lubią stylowe dekoracje, atrakcyjne nakrycia i eleganckie sztućce.
Kulinarna astrologia: Bliźnięta
Bliźnięta uwielbiają jeść i często próbują eksperymentować w kuchni. Skutki ich kulinarnych przygód mogą być różne – niekiedy wychodzą wspaniałe potrawy, a niekiedy ich dania są wręcz niejadalne.
Często wiąże się to z faktem, iż Bliźnięta bywają nieco roztrzepane i zaczynają myśleć o niebieskich migdałach, zapominając przy tym o przygotowywanych przez nich daniach. Bliźnięta przez swoje rozkojarzenie czasami zapominają o zjedzeniu posiłku w ciągu dnia.
Osoby spod tego znaku lubią zmiany, dlatego chętnie próbują dziwnych i nietypowych połączeń. Nie cierpią monotonii i nudy w kuchni. Bliźnięta uwielbiają także podróżować i próbować nowych połączeń.
Kulinarna astrologia: Rak
Dla osób spod znaku Rak jedzenie jest niezwykle ważne. Są one prawdziwymi łasuchami, dlatego uwielbiają dobrze zjeść. Kochają również słodycze i chętnie przygotowują desery. Zodiakalne Raki uwielbiają gotować, zarówno dla siebie, jak i bliskich.
Często przygotowują różnego rodzaju posiłki, aby okazać uczucia drugiej osobie. Raki raczej nie przepadają za udziwnieniami. Zdecydowanie wolą sprawdzone przepisy, dlatego od wielu lat przygotowują te same dania. Bardzo lubią rozmawiać o jedzeniu i chętnie dzielą się swoimi doświadczeniami kulinarnymi.
Osoby spod znaku Rak dobrze radzą sobie w kuchni, jednak są one dość ostrożne i wolą trzymać się przepisu.
Kulinarna astrologia: Lew
Zodiakalne Lwy to prawdziwi eksperci, jeśli chodzi o gotowanie. Uwielbiają przygotowywać różnego rodzaju posiłki i bardzo swobodnie czują się w kuchni.
Chętnie gotują dla innych osób i zawsze dbają o jakość posiłku. Osoby spod tego znaku są dobrze zorganizowane, dlatego potrafią szybko przygotować pyszny posiłek, dbając przy tym o porządek w kuchni. Lwy są bardzo wymagające i nie zadowolą się byle posiłkiem.
Potrawy stworzone przez Lwa są zawsze dopracowane i bazują na składnikach najwyższej jakości. Dla osób spod tego znaku ważne są także walory zdrowotne, jednak czasami pozwalają sobie na małe odstępstwa od zdrowej diety.
Kulinarna astrologia: Panna
Osoby spod znaku Panna są całkiem dobrymi kucharzami, jednak są one bardzo ostrożne i dbają o każdy szczegół. Zodiakalne Panny to perfekcjoniści pod każdym względem, dlatego przygotowanie posiłku zajmuje im bardzo dużo czasu.
Trzeba jednak przyznać, że ich potrawy smakują pysznie i prezentują się wspaniale. Posiłek lubią jeść w spokoju i ciszy. Jest to dla nich pewnego rodzaju rytuał i nie lubią, kiedy ktoś przeszkadza im w trakcie jedzenia.
Panny lubią zdrowe posiłki, dlatego dbają o to, aby ich dania były zbilansowane. Bardzo ważna jest dla nich także jakość składników. Wolą zjeść mniejszy i skromniejszy posiłek, ale za to lepszej jakości.
Kulinarna astrologia: Waga
Zodiakalne Wagi traktują jedzenie jako obowiązek. Gotują całkiem dobrze, jednak nie robią tego zbyt często. Często czytają o różnego rodzaju dietach i nowinkach ze świata jedzenia, jednak rzadko przygotowują coś samodzielnie. Nie lubią tłustych i ciężkich posiłków.
Wagi odznaczają się znakomitym wyczuciem estetyki, dlatego lubią dbać o dekoracje na stole. Nie lubią przygotowywać zbyt dużej ilości jedzenia, dlatego wolą zorganizować małe przyjęcie dla kilku osób. Mają swoje własne przepisy, które są sprawdzone i zawsze wychodzą. Sceptycznie podchodzą do eksperymentów w kuchni.
Kulinarna astrologia: Skorpion
Osoby spod znaku Skorpion uwielbiają eksperymenty kulinarne. Kochają mocne, wyraziste smaki, nietypowe połączenia i orientalne przyprawy.
Czasami przygotowują dania w dość dziwny, niekonwencjonalny sposób, ale nie przejmują się tym za bardzo, gdyż najbardziej liczy się dla nich smak. Jedzenie często jest dla Skorpionów nagrodą lub pocieszeniem. Uwielbiają egzotyczne składniki, dlatego w ich kuchni można znaleźć wiele ciekawych produktów. Skorpiony uwielbiają słodycze.
Kulinarna astrologia: Strzelec
Zodiakalne Strzelce na co dzień wybierają proste przepisy, jednak lubią także próbować nowych i egzotycznych potraw, jeśli tylko mają ku temu okazję.
Uwielbiają zarówno tradycyjne i sprawdzone dania, jak i nietypowe smaki zza granicy. Strzelce bardzo lubią gotować i nie ograniczają się do kilku składników. Lubią także gotować dla innych osób i zawsze starają się, aby ich dania były zróżnicowane.
Osoby spod znaku Strzelec uwielbiają także próbować nowych potraw podczas wakacyjnych wyjazdów. Jest to dla nich punkt obowiązkowy podczas każdej wycieczki.